Sijaishuollon juhlapäivä 18.2.2022

Juhlapäivän teema nostaa esiin moninaisten aikuissuhteiden merkityksen

Sijaishuollon juhlapäivää vietetään jälleen tämän viikon perjantaina, 18.2.2022. Upeaa, että kolme vuotta sitten Suomeen rantautunut juhla on vähitellen laajentunut isoksi tapahtumien verkostoksi myös meillä!

Skotlannista lähtöisin olevan vuosittaisen Care Day perinteen tarkoituksena on tuoda yhteen sijaishuoltoon liittyviä ihmisiä ja toimijoita juhlistamaan sijaishuollossa asuvia lapsia ja nuoria, sijaishuollossa asuneita ja heistä välittäviä ihmisiä. Juhlapäivän visiona on, että jokainen sijaishuollossa asuva tai asunut voi kokea olevansa arvostettu ja nähdä maailman tasa-arvoisena, täynnä upeita mahdollisuuksia itselleen.

Tänä vuonna päivän kansainvälinen juhlinta kietoutuu yhteisen teeman ympärille: It takes a village to raise a child – koko kylä kasvattaa. Vaikka olemme Suomessa kulkeneet monella tapaa kauas perinteisistä kyläyhteisöistä, afrikkalaisessa sananlaskussa piilee edelleen iso viisaus. Lapset tarvitsevat erilaisia aikuissuhteita asettamaan rajoja, tarjoamaan emotionaalista turvaa, välittämään arvoja, normeja ja opettamaan arkisia elämäntaitoja. Vuorovaikutuksellisen kanssakäymisen kautta saatu kokemus määrittää olennaisesti lapsen identiteetin kehittymistä: Yhteisöt ja ryhmät rakentavat sosiaalisen kontekstin, jonka kautta lapsi havainnoi itseään ja jäsentää olemassaoloaan osana ympäristöä.

Perhehoidossa lapsi saa syntymäkodin ihmissuhteiden rinnalle variaation uusia sosiaalisia konteksteja. Lapsi tulee osaksi sijaisperheen kokoonpanoa ja perheyhteisöä, monesti isoakin sukuverkostoa. Lisäksi on perhehoidon työntekijöitä, päiväkodin hoitajia, opettajia, naapureita ja mökkinaapureita, harrastusporukoita ja karavaaniseuroja. Toistuvat arkiset kohtaamiset luovat sosiaalista liimaa, joka kiinnittää lasta häntä ympäröiviin ihmisiin ja yhteisöihin.

Sijaishuollon juhlapäivän teema – Koko kylä kasvattaa –muistuttaa moninaisten aikuissuhteiden merkityksestä sijaishuollossa. Vaikka kasvatusvastuu on perhehoitajalla, myös perhekodin ulkopuolelta voi löytyä lapselle tärkeitä aineellisia, henkisiä ja sosiaalisia kasvuresursseja. Pullaa ja kaakaota naapurin mummolta, juuri oikeanlaista kannustusta erityisopettajalta, sitoutumisen taitoa jalkapallovalmentajalta, lukemisen intoa kirjastoauton tädiltä ja tervettä luontosuhdetta partion laumanjohtajalta. Näitä ”oman kylän aikuisia” on onneksi yhä olemassa ja saatavilla.

Perhehoidon toimijoina meidän on tärkeää rakentaa siltoja sijoitettujen lasten ja eri sosiaalisten ympäristöjen välille, ja tunnistaa monien eri aikuisten merkitys lapselle. Kukaan aikuinen ei voi tarjota lapselle kaikkea, mutta jokainen voi tarjota jotakin.

Kiitos, että välität! Nautitaan juhlahumusta!

 

P.S. Pesäpuu ry. toimii Suomessa juhlapäivää koordinoivana tahona. Tutustu tarkemmin juhlapäivän tarjontaan ja ideapankkiin, ja löydä oma tapasi ottaa osaa: https://pesapuu.fi/careday/

Vinkkaa muillekin!

Hei, ottaisitteko minuun yhteyttä?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.