Olisiko sinulla tarjota turvallinen sijaisperhe lapselle?

Sijaisperhe antaa lapselle huolehtivan kodin silloin, kun biologisen perheen kanssa asuminen ei ole jostain syystä ole mahdollista. Sijaisperheen tärkein tehtävä on tarjota lapselle tasaista ja turvallista arkea. Siksi on oleellista, että perhehoitajan oma elämä on hyvässä tasapainossa – hyvinvoivat aikuiset voivat antaa lapsille hyvät eväät elämään.

Sijaisperheeksi ryhtyminen koskettaa aina kaikkia perheenjäseniä. Otamme työskentelyssämme koko perheesi huomioon ja tuemme sekä perhettäsi että sinun kasvuasi perhehoitajana yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Työskentelemme tiiviisti yhdessä koko sijoituksen ajan ja luomme pohjan sijoituksen onnistumiselle. Meidän apumme ja asiantuntemuksemme ovat aina saatavillasi – et jää koskaan yksin pienten etkä isojen murheiden kanssa.

Kiinnostuitko? Ota meihin yhteyttä, niin jutellaan lisää!

Jätä yhteystietosi

Mikä on sijaisperhe?

Sijaisperhe huolehtii sijoitetun lapsen hoidosta ja kasvatuksesta osana omaa perhettään. Sijoitetun lapsen hoitajaa kutsutaan perhehoitajaksi tai sijaisvanhemmaksi. Perheessä voi olla yksi tai useampia sijoitettuja lapsia yhtäaikaisesti.

Sijaisperheenä toimiminen on äärimmäisen arvokasta työtä, sillä se antaa lapselle mahdollisuuden normaaliin, vakaaseen arkeen.

Sijaisperheenä toimiminen

Vaikka sijaisperheenä toimiminen voi olla elämää mullistava kokemus, sijaisperheiden arki ei poikkea juurikaan muiden perheiden arjesta. Päivät täyttyvät välipaloista, harrastuksista, päiväunista, läksyjen teosta, leffailloista – ihan normaaleista asioista.

Sijaisvanhemmuus saattaa silti herättää kysymyksiä. Jos et löydä vastausta sinua mietittäviin asioihin verkkosivuiltamme, ole rohkeasti meihin yhteydessä.

Sijaisvanhempi ja sijoitettu lapsi ulkoilemassa luonnossa

Voiko sijaisvanhemmat käydä töissä?

Sijaisvanhemmuus on itsessään arvokasta työtä, josta maksetaan hoitopalkkio sekä kulukorvauksia. Jotta voidaan varmistua sijoituksen onnistumisesta, lähtökohtaisesti yhden sijaisvanhemmista on oltava lapsen kanssa kotona ensimmäisen vuoden ajan. Tämä kuitenkin arvioidaan lapsikohtaisesti. Muutoin sijaisperheen on mahdollista käydä töissä myös kodin ulkopuolella.

Sijaisperheen vapaat

Sijoitetusta lapsesta tulee osa perhettäsi, ja on tärkeää, että lasta kohdellaan samalla tavalla kuin perheen muitakin jäseniä. Sinulla on kuitenkin perhehoitajana oikeus kahteen vapaaseen vuorokauteen kuukaudessa.

Sijaisvanhempien vapaat järjestetään sijaishoitojärjestelyin tai lapsen lähiverkoston avulla. Me autamme sinua myös vapaiden järjestämisessä.

Kauanko lapsi on sijaisperheessä?

Sijoituksen kesto voi vaihdella muutamista vuosista lapsen täysi-ikäisyyteen saakka. Siksi sijaisperheeltä odotetaan pitkäaikaista sitoutumista lapseen.

Sijaisvanhemmat pitävät kädestä sijoitettua lasta

Mitä sijaisperheeltä vaaditaan?

Sijoitetun lapsen ottaminen osaksi perhettä on aina eräänlainen matka, ja sijaisvanhemmaksi ryhtyminen on prosessi. Arvioimme sinun ja perheesi valmiudet tälle matkalle aina perhekohtaisesti.

Monenlaiset perheet voivat toimia sijaisvanhempina. Voit tarjota lapselle perheen vaikka sinulla ei olisi puolisoa tai omia biologisia lapsia. Tärkeintä on, että kotisi on turvallinen ja vakaa paikka kasvattaa lasta.

Kokemuksemme mukaan perhehoitajan tärkeitä ominaisuuksia ovat avarakatseinen ja suvaitsevainen elämänasenne sekä hyvät vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot.

Haluamme löytää perheitä, jotka pystyvät aidosti edistämään lapsen kasvua ja kehitystä sekä yksilöllisiä tarpeita. Siksi toivomme sijaisperheiltä myös näitä asioita:

  • Sinulla on taitoa lapsen kohtaamiseen. Ymmärrät, että sijoitetut lapset tulevat hyvin erilaisista lähtökohdista ja kokemustaustoista, ja että jokaisen lapsen tarpeet voivat olla erilaiset.
  • Haluat suojella ja hoivata lasta. Lapsi kaipaa ympärilleen ennen kaikkea turvallisuutta kasvuympäristöä.
  • Olet valmis sitoutumaan lapseen pitkäksi aikaa. Sijoituksen kestoa ei voida etukäteen tietää, mutta on tärkeää, että pystyt luomaan pysyvyyttä lapsen elämään.
  • Osaat kohdata myös lapsen biologisen perheen arvostavasti. Hyvät vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot auttavat biologisen perheen ja muiden lapselle tärkeiden ihmisten kohtaamisessa.

Kaikkea ei tietenkään tarvitse osata valmiiksi, etkä jää koskaan yksin mahdollisten haasteiden kanssa. Olemme tukenasi sekä ennen sijaisvanhemmuutta että sijoituksen aikana.

Pitkäaikaisilta perhehoitajilta edellytämme PRIDE-valmennuksen suorittamista. PRIDE-valmennus tukee sinua matkalla kohti sijaisvanhemmuutta ja antaa sinulle valmiudet toimia sijaisvanhempana erilaisissa tilanteissa, joita voitte sijaisperheenä kohdata.

Miten sijaisperheeksi pääsee?

Ensimmäinen askel on omien valmiuksien punnitseminen. Voit olla aina meihin yhteydessä – autamme mielellämme sinua selvittämään, olisitko sopiva sijaisvanhempi. Pohditaan yhdessä valmennuksen mahdollisuutta ja katsotaan seuraavat askelmerkit.

Haluaisitko tarjota perheen lapselle?

Etsimme joukkoomme uusia perhehoitajia sekä lomitus- ja tukiperheitä. Jätä yhteystietosi alla olevan lomakkeen avulla, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Hei, ottaisitteko minuun yhteyttä?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.